Opis tytułu
Na rynku istnieje wiele książek poświęconych whisky, ale "Whisky. Leksykon smakosza" jest niepowtarzalny. Jest to wyjątkowe źródło, które w praktyczny sposób opisuje whisky słodowe, ręcznie wytwarzane, uznawane za najszlachetniejsze wśród różnych odmian tego trunku.
Autor, David Wishart, wprowadza własny system klasyfikacji oparty na profilu smakowym, który przypisuje każdej whisky punktację w 12 podstawowych wymiarach aromatu i smaku. Książka opisuje charakterystyczne profile i nuty smakowe ponad 100 popularnych whisky słodowych, co pomaga w dokonaniu właściwego wyboru trunku na różne okazje. Dodatkowo, autor przedstawia ponad 100 gorzelni whisky słodowych, które warto odwiedzić. Gdy zakochasz się w świecie whisky, będziesz pragnął zwiedzać ulubione destylarnie, poznawać ludzi pracujących w tej branży i degustować trunki z wyselekcjonowanych beczek!
Najnowsze wydanie książki zawiera:
• przegląd najważniejszych whisky słodowych,
• prezentację destylarni z całej Wielkiej Brytanii i Irlandii, a nie tylko ze Szkocji,
• informacje zweryfikowane przez przedstawicieli branży whisky.