Opis tytułu
Autorka bada różne teorie dotyczące jedzenia, sprawdzając, że powrót do praktyk naszych przodków może naprawdę przedłużyć, ulepszyć i wzbogacić nasze życie.
Lekarka i biochemiczka Catherine Shanahan przeanalizowała tradycje kulinarne społeczności o dobrej kondycji zdrowotnej i długowieczności. Patrząc na diety takie jak śródziemnomorska, okinawska czy charakterystyczna dla "niebieskich stref", wyodrębniła cztery wspólne nawyki żywieniowe wykształcone na przestrzeni wieków. Te fundamenty kuchni świata nadal zapewniają silne, zdrowe i inteligentne potomstwo oraz aktywną, energiczną starość, przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Cztery kluczowe strategie - świeże jedzenie, kiszonki i kiełki, mięso z kośćmi oraz podroby - kształtują podstawy naturalnej diety ludzkiej, według doktora Shanahan.
"DNA żywienia" w sposób prosty, praktyczny, zabawny i interesujący analizuje i odkrywa sekrety zdrowego życia, które mogą być dostępne dla każdego z nas, niezależnie od początkowego punktu wyjścia. Praca Cate Shanahan przedstawia naukowe dowody pełne nadziei - nauka w służbie natury dowodzi, że nigdy nie jest za późno, aby zadbać o siebie i swoje dzieci.
"DNA żywienia" to praktyczne narzędzie, które pozwoli Ci:
• Poprawić nastrój.
• Uwolnić się od pokus i nawyku podjadania.
• Wspomóc płodność i zwiększyć szanse na zdrowe potomstwo.
• Poprawić pamięć i zdolności kognitywne.
• Pozbyć się alergii i innych chorób.
• Wzmocnić kości i stawy.
• Zapewnić młodszy wygląd i zdrową skórę.