Opis tytułu
Wskazówki dla smakowitych i zdrowych posiłków przez cały dzień dla osób z cukrzycą typu 2 i ich bliskich. Kulinarna inspiracja dla tych, którzy cenią zdrowie i formę.
Jak powinien się odżywiać diabetyk? Odpowiedź brzmi: zdrowo. Ale niech Cię nie zmyli pozorna prostota tego stwierdzenia. Dla wielu "zdrowe" kojarzy się z nudą i restrykcjami. Ta wyjątkowa książka kucharska łamie ten stereotyp. Autorka, doświadczona w pracy z osobami z cukrzycą, dzieli się tajemnicą tworzenia dań terapeutycznych, które równocześnie kuszą smakiem, są różnorodne i estetycznie podane.
Co znajdziesz w tej książce:
• pomysły na śniadania, przekąski, zupy, dania główne, desery i kolacje;
• przepisy zarówno wegetariańskie, jak i mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle;
• proste przepisy gotowe w pięć minut, oraz bardziej wyszukane, idealne na spotkania;
• dla każdej potrawy obliczone indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe, oraz kaloryczność;
• praktyczne porady dotyczące racjonalnego odżywiania się przy cukrzycy typu 2;
• wskazówki jak obliczać indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe, białkowo-tłuszczowe i kaloryczność dań.