Opis tytułu
Wyjątkowe i łatwe do przygotowania wypieki dla osób z cukrzycą oraz tych, którzy pragną kontrolować swoje spożycie kalorii i węglowodanów.
Od ciast po ciasteczka, od pieczywa po pizzę – czy te smakołyki mogą być stałym elementem diety osoby z cukrzycą, a nie tylko od czasu do czasu? Odpowiedź znajdziesz w tej publikacji! Doświadczona dietetyczka opracowała 120 przepisów na pyszne i łatwe do przygotowania wypieki o jak najniższym indeksie glikemicznym i odpowiedniej zawartości wymienników węglowodanowych.
Poddaj się kuszącym smakom doskonałych ciast czekoladowych, spróbuj pikantnych ciasteczek z bobu, rozkoszuj się delikatnością kokosowego sernika na zimno i przekonaj, że wypiekanie pysznego chleba na zakwasie nie jest trudne! Przepisy Agaty Lewandowskiej stanowią doskonałą propozycję zarówno dla miłośników tradycyjnych wypieków, jak i osób poszukujących nowych smaków – nie tylko dla diabetyków, lecz dla wszystkich, którzy dążą do zdrowego odżywiania, utrzymania smukłej sylwetki i równocześnie chcą rozkoszować się słodyczą domowych wypieków.
W publikacji znajdziesz:
• 120 przepisów na wypieki słodkie i wytrawne, na ciepło i na zimno, a także na domowe pieczywo,
• informacje o kaloryczności każdej potrawy, jak również o zawartości wymienników węglowodanowych, białkowych, tłuszczowych, błonnika i kwasów tłuszczowych,
• praktyczne wskazówki dotyczące zamienników cukru,
• porady kulinarnych dotyczące różnych rodzajów wypieków,
• informacje dotyczące żywienia osób z cukrzycą.
Agata Lewandowska to wykwalifikowana dietetyczka, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Jej zainteresowania obejmują sport, zdrowy styl życia i wpływ codziennej diety na zdrowie. Jest autorką książek "Polska kuchnia bezglutenowa" oraz "Ciasta i desery dla diabetyków".