Opis tytułu
Rozkoszuj się bogactwem najzdrowszych polskich produktów przez cały rok!
Jagody goji, nasiona chia, amarantus, sok noni – te nazwy mogą wydawać się egzotyczne, prawda? Natomiast natka pietruszki, cebula, czereśnie, jeżyny – brzmią swojsko. Wszystkie te produkty należą do superfoods, czyli żywności pełnej dobroczynnych składników odżywczych.
Niewielu wie, że jagody goji można z powodzeniem zastąpić żurawiną, a nasiona chia – siemieniem lnianym. W polskich sadach, na polach i w ogrodach znajdziemy rośliny, które dorównują zagranicznym superfoods.
Z tej książki dowiesz się, jak wzbogacać swoją dietę o cenne składniki, korzystając z łatwo dostępnych, sezonowych polskich produktów – warzyw, owoców, ziół, zbóż, orzechów i nasion. Poznasz wartość odżywczą poszczególnych superfoods, ich prozdrowotne składniki oraz właściwości lecznicze. Książka zawiera również przepisy na każdą porę roku.