Opis tytułu
Mimo poprawy standardu opieki medycznej wzrost chorób cywilizacyjnych przybiera na sile. Jakie są tego przyczyny i jak możemy się przed nimi chronić? Książka ta wyjaśnia w fachowy sposób, opierając się na ponad 1400 badaniach naukowych, wiele kontrowersji związanych z właściwym odżywianiem się. Daje również wielowymiarowy obraz zdrowego trybu życia.
Łączy osobiste rozwiązania i doświadczenia autora z najbardziej epidemiologicznie i klinicznie skutecznymi sposobami odżywiania się na świecie. Uwzględnia balans insulinowy, pH i redoks w nietrudnym do stosowania planie żywieniowym. Utrzymanie dobrego stanu zdrowia jest również związane z rezygnacją z tego, co szkodzi, ale w szerszym aspekcie daje wiele korzyści. Przestawienie się na zdrowszą dietę może być kulinarną przygodą.
Tematy poruszane w książce:
- • jak odżywiają się najdłużej żyjący na ziemi ludzie
- • co sprzyja zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej i minerałowej, insulinooporności, syndromowi metabolicznemu, chorobom serca i układu krążenia, osteoporozie i niedomaganiu nerek
- • w jaki sposób sól wpływa na usztywnienie, a potas na uelastycznienie naczyń krwionośnych
- • insulina sprawia, że rośniemy w górę, następnie wszerz, a potem chorujemy. Skutek syndromu anabolicznego
- • indeks glikemiczny nietożsamy z insulinowym
- • białko zwierzęce bogate w metioninę działa zakwaszająco i prooksydacyjnie
- • w jaki sposób trzy produkty, cukier, mięso i nabiał – główne przyczyny otyłości – otłuszczają brzuch i wątrobę
- • jaką rolę przy nowotworze odgrywa insulina i IGF-1. Jak je obniżyć
- • czy dieta ketogenna działa hamująco na raka?
- • dysfunkcja mitochondrialna i cytopatia – przyczyny i skutki
- • stres oksydacyjny i nitrozacyjny – co im przeciwdziała
- • zdrowe tłuszcze – czy mogą szkodzić
- • jakie posiłki powodują dysfunkcję śródbłonka
- • dlaczego diety low-carb powodują szybką redukcję wagi a potem pogarszają zdrowie
- • co obniża, a co podwyższa ryzyko choroby Alzheimera
- • najbardziej skuteczne terapie żywieniowe przy chorobach serca i układu krążenia, raku prostaty, cukrzycy, reumatyzmie, dysfunkcji śródbłonka
- • dysbioza jelit i zespół nieszczelnego jelita – jak przyczynia się do tego dieta naszej cywilizacji
- • dowody – dieta roślinna bez niedoborów i dogmatów
Regularna cena: 29,00 zł / Promocyjna cena: 26,00 zł