Opis tytułu
Przechowany letni smak - oto najprostszy sposób na opisanie przetworów owocowych. Pozwalają nam delektować się smakiem i aromatem owoców, nawet kiedy za oknem pada śnieg. Dziś często sięgamy po przepisy naszych przodków, którzy starannie układali słoiki z powidłami na półkach spiżarni. Jednocześnie pragniemy, aby nasze dżemy miały wyjątkowy, nowoczesny akcent - cytrusowy lub ziołowy.
W tej książce znajdziesz:
• kilkadziesiąt przepisów na powidła, dżemy, konfitury i marmolady z różnych owoców: sezonowych, egzotycznych, cytrusowych i ze dziko rosnących krzewów,
• tradycyjne przepisy, przygotowywane zgodnie z recepturami naszych przodków, a także nowoczesne wersje z dodatkiem orzechów, przypraw, czekolady lub alkoholu,
• porady dotyczące wyboru owoców, substancji żelujących i pasteryzacji przetworów.
Jeśli chcesz poznać smak brzoskwiniowej konfitury z bakaliami i amaretto, gruszkowo-malinowego dżemu z majerankiem lub pikantnego dżemu wiśniowego z czekoladą, ta książka jest dla Ciebie!