Opis tytułu
W tej książce odkryjesz fascynujące tajemnice polskiej kuchni na przestrzeni wieków. Dowiesz się, co gościło na stołach królów, szlachty i chłopów w różnych okresach naszej burzliwej historii. Poznasz wpływ zaborów na kulinarne tradycje, sposoby radzenia sobie w czasach wojen i okupacji oraz kuchenne realia PRL-u.
To niezwykła podróż przez spiżarnie, piwnice, domowe kuchnie, targowiska i restauracje dawnych lat. Przenieś się w czasie, by zasmakować w niecodziennych potrawach, dowiedzieć się, czym były naroki, jak przyrządzano chrapy łosia z figatelami i czym wyróżniały się suropiecki.
Autor, wnikliwie i z pasją, ukazuje bogatą historię naszej kuchni narodowej. Książka pełna jest ciekawostek i opowieści, które sprawiają, że czyta się ją jak barwną powieść. To także ambitna próba uchwycenia jej wielowymiarowego charakteru – od tradycji kulinarnych po ich związek z ekonomią i kulturą.