Olive Edycja Polska Gotuj, jedz, próbuj
Startujemy z rozmachem, bo na Święta, Nowy Rok i Karnawał podajemy aż 120 przepisów! Polecamy nowe pomysły na przygotowanie mięs, ryb, owoców morza, przekąsek, sałatek, niesamowitych słodkości. Podpowiadamy też, jak przygotować bliskim smaczne podarunki, na słodko i na słono. Znajdziecie je zarówno w pierwszym numerze, jak i dołączonym do niego specjalnym dodatku „19 przepisów na udane przyjęcie” - naszym gwiazdkowym prezencie dla czytelników.
W Olive opisujemy przepisy na dania weekendowe i codzienne. Stawiamy na produkty sezonowe - w tym numerze podpowiadamy, jak przyrządzić pyszne potrawy z jarmużem, brukselką, burakami, selerem, pasternakiem, z wieprzowiną i łososiem. A może indyk w sosie szafranowym, kaczka z wiśniowym sosem, łosoś w sumaku, sernik klementynkowy polany czekoladą… Wystarczy sięgnąć po Olive, by rozkoszować się takimi specjałami. Wegetarianie też znajdą przepisy dla siebie na liczne sałatki, serowe zapiekanki, burgery z kaszy, makarony z warzywami. Na pewno się nie zawiodą!
Olive zachęca nie tylko do gotowania, ale też do próbowania dzieł kulinarnych mistrzów. Piszemy, że warto odwiedzić Podlasie, by skosztować orientalnej tatarskiej kuchni. Rozmawiamy z szefami kuchni gwiazdkowych restauracji, którzy zdradzają nam kulisy swojej pracy i podają przepisy na popisowe dania. Podpowiadamy, co dobrego można zjeść w Rzymie. Na koniec ważna informacja - Olive pomaga dobrać wina do polecanych potraw, więc dzięki nam poznasz lepiej świat winnych smaków. Gotuj, jedz, próbuj - Olive zaprasza!
-
- Indeks przepisów. Jest ich w numerze 120, znajdź coś dla siebie. 7
- Tu i teraz. Polecamy nowe produkty, nowe przepisy i modne miejsca. 10
-
Gotuj na Święta, Nowy Rok, Karnawał. Wyjątkowe przepisy na wyjątkowe okazje.
- Święta, jakich jeszcze nie było. Dania główne i przystawki, którymi olśnisz gości i domowników. 16
- Pomysł na (słodki) prezent. 23
- Widowiskowe słodkości. Desery w nowej odsłonie – tarta, pudding, teryna, sernik... 24
- Krok po kroku. Robimy czekoladowe trufle z twoimi ulubionymi dodatkami. 30
- Sylwestrowy wieczór po włosku. Skosztuj dań, które jadają Sycylijczycy, bez trudu zrobisz je we własnej kuchni. 33
-
Gotuj na weekend. Polecamy dania z sezonowych produktów. Kiedy, jak nie teraz?
- Sezon na… Brukselka, seler, kasztany. Ostrygi i łosoś. Można z nich zrobić kulinarne cuda. 38
- Sezonowych potraw ciąg dalszy. Buraki, pasternak, jarmuż, wieprzowina. Niby nic, a można je przygotować w całkiem nowy sposób. 46
- Nowe przepisy do Twojej kolekcji. Zacznij zbierać pomysły na proste i zdrowe dania z „modnych” składników, które jada dziś cały świat. 52
-
Gotuj na co dzień. Codzienne dania powinny być proste, szybkie i zdrowe. Takie właśnie są nasze przepisy.
- 21 tanich potraw z pomysłem. I masz menu na najbliższy miesiąc! 58
- Zimowa zapiekanka rybna. Możesz ją zamrozić. 66
- Zdrowy wybór. Jeśli dbasz o zdrowie, na pewno zainteresują cię lekkie, głównie wegetariańskie potrawy. 67
- 3 sposoby na ser. Tosty i zapiekanki z najlepszymi serami. 71
- Ryba na obiad i na przystawkę. Przepisy na rybę w kokosie i rybne ciasteczka. 78
-
Próbuj. Zachęcamy do odwiedzania miejsc, w których można dobrze zjeść.
- Odkryj dzieła mistrzów! 5 restauracji, 5 potraw, 5 szefów kuchni poleca swoje popisowe dania. 82
- Orientalny smak kresów. Poznaj potrawy kuchni tatarskiej. 88
- Weekend w Rzymie. Jak miło spędzić czas, schodząc z klasycznych turystycznych tras Wiecznego Miasta i próbując rzymskich smakołyków. 92
- Z notatnika Lulu Redaktorka. Olive radzi, jak na luzie przygotować Święta i poleca potrawy z tego, co nam po Świętach zostanie. 94
- Nasze zasady. Czy wiesz, że przepisy z Olive są trzy razy testowane? Przeczytaj, co jeszcze gwarantujemy czytelnikom. 96
- Ostatni kęs. Przepis na biszkoptową roladę – wygląda jak wypiek z najlepszej cukierni, a tak łatwo ją zrobić. 97
Opis tytułu
„Oliwki” rozkoszne smaki! Nazwa „Olive” idealnie przystaje do najbardziej lubianego na świecie czasopisma kulinarnego, określanego jako „Britain’s brightest food magazine”. Wydawany w wielu krajach na licencji brytyjskiej magazyn „Olive”, budzi wśród czytelników kulinarne pasje. Rzecz oczywiście nie tylko w nazwie. Trzeba przyznać, że redakcja robi świetną robotę, publikując interesujące przepisy dla różnych upodobań smakowych i różnych zawartości portfeli.
W tym piśmie można znaleźć wiele kreatywnych wersji potraw „klasycznych”, przepisy na potrawy przygotowywane w ciągu 30 minut i 3 godzin, na potrawy wyszukane, jak też na dania proste i tanie. Motto „Olive” w postaci hasła „Gotuj, Jedz, Próbuj” wskazuje na rozległość tematyki pisma, którego misją jest również skierowanie czytelnika do ciekawych restauracji, by skosztować dań wyjątkowych.
