Logo AVT-Korporacja
Czasopisma. WYDANIE 3/2016

Olive Edycja Polska

Gotuj, jedz, próbuj
Wydanie papierowe
Brak produktu
Wydanie elektroniczne
Promocja
3,00 zł
Kup teraz
#CzasNaCzytanie e-wydanie z rabatem 50%
Archiwum

W najnowszym numerze Olive zachęcamy do tego, by do naszej kuchni wprowadzić więcej warzyw i lżejszych posiłków. Wraz z nadejściem wiosny zwykle mamy ochotę na takie zmiany. Brokuły, szparagi, kalafior, rukola, szpinak,cebula dymka, młode ziemniaki – można z nich przyrządzać wspaniałe potrawy. Podajemy przepisy na sałatki, tarty, zapiekanki. Z ricottą, halloumi, rybą i owocami morza, aromatycznymi przyprawami. Polecamy przepisy na dania wegetariańskie – zarówno na przekąskę, jak i na solidny obiad. Mamy też kilka ciekawych propozycji menu na majówkę czy piknik. Głównie są to sycące i smaczne, wieloskładnikowe kanapki.

Nie zapominamy o mięsożercach – oryginalne przepisy na wieprzowinę np. na kandyzowany boczek, schab w cydrze czy żeberka w słodkim sosie Bourbon na pewno was zachwycą. Aby zażegnać rodzinne czy towarzyskie spory, czy jeść mięso czy nie jeść jako okładkowy przepis zaproponowaliśmy ten sam placek w dwóch wersjach – raz z nadzieniem wołowiny, drugi raz z farszem porowo-serowym. Jeden z najbardziej znanych polskich sommelierów radzi, jak dobrać wino do różnych potraw, na przykład do lekkiej zielonej sałatki, risotta z cykorią, duszonej jagnięciny w stylu orientalnym.

Jak zwykle nie brakuje w Olive słodkości. Polecamy ciasta i desery z sezonowymi owocami. Truskawki, rabarbar, maliny, wiśnie w nowej wersji na pewno będą Wam smakowały. Wraz z wiosną częściej wychodzimy z domu, planujemy wyjazdy. Zapraszamy do gospodarstwa agroturystycznego w Wielkopolsce, na weekend do Sztokholmu, który warto poznać od strony kulinarnej, a szefowie kuchni kilku polskich restauracji zapraszają na dania, wyglądające jak dzieła sztuki. Wiosna z Olive na pewno będzie smaczna, zdrowa, kolorowa i bardzo urozmaicona.

 

    • Indeks przepisów. Na pewno znajdziesz to, czego szukasz. 7
    • Propozycje menu. Idealne zestawienia potraw na różne okazje 9
    • Tu i teraz. Kulinarne nowinki, kuchenne aktualności, ciekawe miejsca, ważne informacje, oryginalne przepisy. To, o czym powinien wiedzieć miłośnik jedzenia i znawca kuchni. 11
  • Gotuj na weekend
    • Sezon na… Szparagi, rukolę i kilka innych pyszności. 20
    • Sezonowych potraw ciąg dalszy. Dlaczego warto jeść na przykład brokuły i kalafior. 26
    • Porcja wieprzowiny. Czy skusi was kandyzowany bekon czy może łopatka po koreańsku? 32
    • Smak wina, smak potrawy. 3 dania, 3 wina dobrane do każdej z nich plus kilka tajników pracy sommeliera. 40
    • Krok po kroku. Jak zrobić ciasto pizzę, którego nie trzeba wałkować. 46
    • Słodki dzień. Pyszności na Dzień Matki. Z sezonowymi owocami. 48
  • Gotuj na co dzień
    • Obiad czy kolacja? Czasem to naprawdę wszystko jedno. Jeśli masz dobry przepis i nie chcesz się przejadać. 54
    • Butelkowana, kranowa, czy filtrowana? To z jakiej wody używasz go picia i gotowania ma znaczenie. 62
    • Kanapka kontra kanapka. Szybka przekąska, a nawet lunch, można brać na wynos. 64
    • Tarta ze szparagami. Możesz ją zabrać na majówkę w słoneczny dzień. 66
    • Ryż po libańsku. Tani, prosty, aromatyczny, pyszny. To magia kuchni Bliskiego Wschodu. 68
    • Zdrowy wybór. Może by tak zjeść „odchudzoną” lazanię? Albo spaghetti z soczewicą zamiast mielonego mięsa? 69
    • Przepis z okładki. Dwie wersje pysznego placka z mięsem lub w wersji wegetariańskiej. Obie nadają się do zamrożenia. 72
    • Olej lniany – samo zdrowie. Ma niezwykłe właściwości prozdrowotne i pasuje niemal do wszystkiego. 74
    • 3 sposoby na rabarbar. Jeśli dotąd za nim nie przepadałeś, zmienisz zdanie. Spiesz się z wypróbowaniem przepisów, bo sezon trwa krótko. 76
    • 3 sposoby na truskawki. Jedz je z migdałami, bananami, wodą różaną. Truskawki są niezawodne jako podstawa deserów, a teraz najsmaczniejsze. 79
  • Próbuj
    • Odkryj dzieła mistrzów. Dania jak... z obrazka! Szefowie kuchni zapraszają i podpowiadają, jak zrobić dania, wyglądające jak dzieła sztuki. 84
    • Ranczo w Dolinie. Uroki staropolskiej kuchni w dzisiejszej Wielkopolsce. 88
    • Weekend w Sztokholmie. Nasza korespondentka właśnie tam jest i zna miejsca, które nie zawsze znajdziecie w przewodnikach. 91
    • Z notatnika. Lulu Niezawodne rady kulinarnej specjalistki plus przepis na wiosenną sałatkę. 92
    • Nasze zasady. Koniecznie je przeczytaj! Sprawdź, kiedy Olive ściśle trzyma się zasad, a kiedy pozwala na więcej swobody. 96
    • Ostatni kęs. Malinowe fale, czyli biało-różowe, lekkie jak puch pianki marsmallows. 98
Opis tytułu

„Oliwki” rozkoszne smaki! Nazwa „Olive” idealnie przystaje do najbardziej lubianego na świecie czasopisma kulinarnego, określanego jako „Britain’s brightest food magazine”. Wydawany w wielu krajach na licencji brytyjskiej magazyn „Olive”, budzi wśród czytelników kulinarne pasje. Rzecz oczywiście nie tylko w nazwie. Trzeba przyznać, że redakcja robi świetną robotę, publikując interesujące przepisy dla różnych upodobań smakowych i różnych zawartości portfeli.

W tym piśmie można znaleźć wiele kreatywnych wersji potraw „klasycznych”, przepisy na potrawy przygotowywane w ciągu 30 minut i 3 godzin, na potrawy wyszukane, jak też na dania proste i tanie. Motto „Olive” w postaci hasła „Gotuj, Jedz, Próbuj” wskazuje na rozległość tematyki pisma, którego misją jest również skierowanie czytelnika do ciekawych restauracji, by skosztować dań wyjątkowych.

Olive Edycja Polska
PRZEJRZYJ TEN NUMER Kup teraz

Pozostałe wydania

Archiwum

Rodzina

Pozostałe tytuły
Koszyk
Twoje zamówienie
O nie! Twój koszyk jest pusty.
Zobacz nasze tytuły i znajdź coś dla siebie
Suma
0,00 zł

Do rabatu 30% brakuje Ci 50 PLN

Zacznij wpisywać
lub przeglądaj alfabetyczną liste naszych tytułów
Brak wyników wyszukiwania
Dodanie produktu do koszyka
Polecamy również
Ups! Coś poszło nie tak
Prosimy spróbować ponownie za chwilę