Olive Edycja Polska Gotuj, jedz, próbuj
W najnowszym numerze Olive zachęcamy do tego, by do naszej kuchni wprowadzić więcej warzyw i lżejszych posiłków. Wraz z nadejściem wiosny zwykle mamy ochotę na takie zmiany. Brokuły, szparagi, kalafior, rukola, szpinak,cebula dymka, młode ziemniaki – można z nich przyrządzać wspaniałe potrawy. Podajemy przepisy na sałatki, tarty, zapiekanki. Z ricottą, halloumi, rybą i owocami morza, aromatycznymi przyprawami. Polecamy przepisy na dania wegetariańskie – zarówno na przekąskę, jak i na solidny obiad. Mamy też kilka ciekawych propozycji menu na majówkę czy piknik. Głównie są to sycące i smaczne, wieloskładnikowe kanapki.
Nie zapominamy o mięsożercach – oryginalne przepisy na wieprzowinę np. na kandyzowany boczek, schab w cydrze czy żeberka w słodkim sosie Bourbon na pewno was zachwycą. Aby zażegnać rodzinne czy towarzyskie spory, czy jeść mięso czy nie jeść jako okładkowy przepis zaproponowaliśmy ten sam placek w dwóch wersjach – raz z nadzieniem wołowiny, drugi raz z farszem porowo-serowym. Jeden z najbardziej znanych polskich sommelierów radzi, jak dobrać wino do różnych potraw, na przykład do lekkiej zielonej sałatki, risotta z cykorią, duszonej jagnięciny w stylu orientalnym.
Jak zwykle nie brakuje w Olive słodkości. Polecamy ciasta i desery z sezonowymi owocami. Truskawki, rabarbar, maliny, wiśnie w nowej wersji na pewno będą Wam smakowały. Wraz z wiosną częściej wychodzimy z domu, planujemy wyjazdy. Zapraszamy do gospodarstwa agroturystycznego w Wielkopolsce, na weekend do Sztokholmu, który warto poznać od strony kulinarnej, a szefowie kuchni kilku polskich restauracji zapraszają na dania, wyglądające jak dzieła sztuki. Wiosna z Olive na pewno będzie smaczna, zdrowa, kolorowa i bardzo urozmaicona.
-
- Indeks przepisów. Na pewno znajdziesz to, czego szukasz. 7
- Propozycje menu. Idealne zestawienia potraw na różne okazje 9
- Tu i teraz. Kulinarne nowinki, kuchenne aktualności, ciekawe miejsca, ważne informacje, oryginalne przepisy. To, o czym powinien wiedzieć miłośnik jedzenia i znawca kuchni. 11
-
Gotuj na weekend
- Sezon na… Szparagi, rukolę i kilka innych pyszności. 20
- Sezonowych potraw ciąg dalszy. Dlaczego warto jeść na przykład brokuły i kalafior. 26
- Porcja wieprzowiny. Czy skusi was kandyzowany bekon czy może łopatka po koreańsku? 32
- Smak wina, smak potrawy. 3 dania, 3 wina dobrane do każdej z nich plus kilka tajników pracy sommeliera. 40
- Krok po kroku. Jak zrobić ciasto pizzę, którego nie trzeba wałkować. 46
- Słodki dzień. Pyszności na Dzień Matki. Z sezonowymi owocami. 48
-
Gotuj na co dzień
- Obiad czy kolacja? Czasem to naprawdę wszystko jedno. Jeśli masz dobry przepis i nie chcesz się przejadać. 54
- Butelkowana, kranowa, czy filtrowana? To z jakiej wody używasz go picia i gotowania ma znaczenie. 62
- Kanapka kontra kanapka. Szybka przekąska, a nawet lunch, można brać na wynos. 64
- Tarta ze szparagami. Możesz ją zabrać na majówkę w słoneczny dzień. 66
- Ryż po libańsku. Tani, prosty, aromatyczny, pyszny. To magia kuchni Bliskiego Wschodu. 68
- Zdrowy wybór. Może by tak zjeść „odchudzoną” lazanię? Albo spaghetti z soczewicą zamiast mielonego mięsa? 69
- Przepis z okładki. Dwie wersje pysznego placka z mięsem lub w wersji wegetariańskiej. Obie nadają się do zamrożenia. 72
- Olej lniany – samo zdrowie. Ma niezwykłe właściwości prozdrowotne i pasuje niemal do wszystkiego. 74
- 3 sposoby na rabarbar. Jeśli dotąd za nim nie przepadałeś, zmienisz zdanie. Spiesz się z wypróbowaniem przepisów, bo sezon trwa krótko. 76
- 3 sposoby na truskawki. Jedz je z migdałami, bananami, wodą różaną. Truskawki są niezawodne jako podstawa deserów, a teraz najsmaczniejsze. 79
-
Próbuj
- Odkryj dzieła mistrzów. Dania jak... z obrazka! Szefowie kuchni zapraszają i podpowiadają, jak zrobić dania, wyglądające jak dzieła sztuki. 84
- Ranczo w Dolinie. Uroki staropolskiej kuchni w dzisiejszej Wielkopolsce. 88
- Weekend w Sztokholmie. Nasza korespondentka właśnie tam jest i zna miejsca, które nie zawsze znajdziecie w przewodnikach. 91
- Z notatnika. Lulu Niezawodne rady kulinarnej specjalistki plus przepis na wiosenną sałatkę. 92
- Nasze zasady. Koniecznie je przeczytaj! Sprawdź, kiedy Olive ściśle trzyma się zasad, a kiedy pozwala na więcej swobody. 96
- Ostatni kęs. Malinowe fale, czyli biało-różowe, lekkie jak puch pianki marsmallows. 98
Opis tytułu
„Oliwki” rozkoszne smaki! Nazwa „Olive” idealnie przystaje do najbardziej lubianego na świecie czasopisma kulinarnego, określanego jako „Britain’s brightest food magazine”. Wydawany w wielu krajach na licencji brytyjskiej magazyn „Olive”, budzi wśród czytelników kulinarne pasje. Rzecz oczywiście nie tylko w nazwie. Trzeba przyznać, że redakcja robi świetną robotę, publikując interesujące przepisy dla różnych upodobań smakowych i różnych zawartości portfeli.
W tym piśmie można znaleźć wiele kreatywnych wersji potraw „klasycznych”, przepisy na potrawy przygotowywane w ciągu 30 minut i 3 godzin, na potrawy wyszukane, jak też na dania proste i tanie. Motto „Olive” w postaci hasła „Gotuj, Jedz, Próbuj” wskazuje na rozległość tematyki pisma, którego misją jest również skierowanie czytelnika do ciekawych restauracji, by skosztować dań wyjątkowych.
