Good Food Edycja Polska Magazyn kulinarny - najlepsze inspiracje i porady kulinarne
Każdemu z nas przyda się lekcja z oszczędzania. Bo przecież nawet wówczas, gdy nie narzekamy na zarobki, nie musimy wydawać krocie na zakupy spożywcze. Czasem zapominamy o prostych prawdach, które były oczywiste dla naszych mam i babć. Choćby takiej, że można ugotować zupę na resztkach z pieczeni (s. 78). Esencjonalny smak gwarantowany, a w bonusie dziecięca radość, że zero waste to nie puste hasło, które trudno wdrożyć w życie.
Niekiedy wystarczy sprytnie zaplanować menu. Gdy urządzamy przyjęcie i chcemy podać wyszukane menu, nie musimy kupować kilku homarów albo kilogramów trufli; wystarczy jeden homar lub niewielka ilość kosztownych grzybów, ale mądrze zagospodarowanych, np. w aromatycznej zapiekance (s. 25).
Warto też szukać doskonałej jakości produktów, które nie drenują kieszeni. Nasza dziennikarka winiarska przekonała nas do sherry (s. 88) – to wyjątkowe wino może być synonimem określenia „jakość bez przepłacania”. I nie dajcie sobie wmówić, że to wstyd oszczędzać. Świat ma już dość bezmyślnego konsumpcjonizmu. Dziś wszyscy szczycą się tym, że robią etyczne zakupy (s. 89) za rozsądne pieniądze.
Zapraszam do lektury,
Barbara Komorowska
-
Trendy i nowości
- Z CZYM TO SIĘ JE? 9
-
W tym miesiącu
- AZJATYCKIE SPECJAŁY 22
- LUKSUS ZA GROSZE 25
- NIEDROGIE DANIA DLA SINGLA 36
-
Na co dzień
- HAZANA – JEDZENIE, KTÓRE CIESZY 44
- LEKKOSTRAWNE BIAŁKO NA KOLACJĘ 52
-
Rodzina i zdrowie
- OBIADY DLA MAŁYCH I DUŻYCH 59
- GOTUJ JAK LOKALSI 67
- POTRAWY NA DOBRY NASTRÓJ 73
- NOWINKI ZDROWOTNE 76
- ROZGRZEWAJĄCA ZUPA „Z ODZYSKU” 78
- SOCZEWICA INACZEJ 80
-
Inspiracje
- NALEŚNIK CZY MUFFINEK? 82
- SŁODKA NIESPODZIANKA 84
- WALENTYNKI DLA ODWAŻNYCH 86
- TANIE I PYSZNE WINO 88
- KUPUJ NIEDROGO I ETYCZNIE 89
- RODZINNE ZAKUPY ZA MNIEJ 90
- KRÓLESTWO ZA MAKARON 92
- BEZGLUTENOWE DELICJE 98
- PROSTY JEDNOGARNKOWIEC 104
- NOWOJORSKIE PANKEJKI 105
Opis tytułu
Good Food to tytuł kulinarny klasy Premium. Zabiera w podróż dookoła świata, w której ograniczeniem nie są tajemnicze składniki o fascynująco brzmiących nazwach, lecz jedynie wyobraźnia kucharza.
Na łamach Good Food gotują największe sławy kulinarne, zdobywcy gwiazdek Michelin i laureaci światowych konkursów cukierniczych. Z Good Food przygotujesz najbardziej wyrafinowane potrawy krok po kroku. Wszystkie przepisy są bardzo starannie sprawdzone, a gwarancją ich wysokiej jakości jest rzetelność BBC - źródłowego licencjodawcy.
Czytelnik polskiego wydania nie traci żadnych wartości oryginalnego wydania angielskiego. Nasz tytuł licencyjny zachowuje całą nadzwyczaj wartościową treść i atrakcyjną formę edytorską brytyjskiego oryginału.