Good Food Edycja Polska Magazyn kulinarny - najlepsze inspiracje i porady kulinarne
W majowym numerze polecamy „Zielono mi!” - wyjątkowy dodatek ekologiczny. Zielenią kuszą teraz sezonowe warzywa: brokuły gałązkowe, groszek, bób, szparagi. W numerze - nowe pomysły na ich wykorzystanie. Są też przepisy bez mleka i glutenu oraz wegetariańskie, adresowane do całej rodziny.
Kto chce gofra ze szczypiorkiem, syropem klonowym i grzybami? Dań mięsnych też nie zabrakło. Proponujemy, by przygotować je na zdrowszy sposób, na przykład w wolnowarze (np. szarpaną wieprzowinę w stylu kuchni Goa) oraz, by wykorzystać każdy kawałek - przeczytajcie, co w tej sprawie mają do powiedzenia mistrzowie kuchni, jak Tom Kerridge czy John Torode.
Nie zapomnieliśmy o deserach. Zdrowych, sezonowych, ekologicznych. Zdrowe odżywianie nie oznacza wyrzeczeń. Daje radość, energię, pozwala na delektowanie się smakiem. Prosimy, spróbujcie. Majowy Good Food będzie świetną inspiracją do zmian.
Zapraszam do lektury,
Barbara Komorowska
-
Trendy i nowości
- WIOSENNA SAŁATKA ZAMKNIĘTA W SŁOIKU. Bezglutenowa. Skomponowana niczym artystyczny (i smakowy) kolaż 9
- KUCHNIA WIETNAMSKA Z MICHELEM MORANEM. Z programem Mapa smaków gotujemy orientalny rosół z perliczki 14
-
Eko-dodatek
- ZIELONO MI! Gdy dowiesz się, jak zostać weganinem, czerpać z lokalnych produktów i być minimalistą – dla całego świata zapali się zielone światełko nadziei. Ale przede wszystkim skorzystasz Ty! 17
- JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA. Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia Zero Waste po polsku”, przygotowała dla nas porady i przepisy 22
- GOTOWANIE ZERO WASTE. Pieczone warzywa, zupa, pikle, sałatki i desery – 12 przepisów, które nie pozwolą wyrzucać resztek 26
- UWOLNIJMY SIĘ OD PLASTIKU. Joanna Blythman o ratowaniu naszej planety przed nadmiarem opakowań 37
- ZAMIEŃ BUTELKĘ NA KARTON. Victoria Moore o tym, jak sprawić, by wieczorna lampka wina była przyjazna środowisku 38
- EKO-PODRÓŻE: AMSTERDAM. Stolica Holandii jest jednym z najzieleńszych miast Europy. Dowiedz się, jak oni to robią 39
- RODZINNY BRUNCH W NOWEJ ODSŁONIE. Kto ma ochotę na gofry ze szczypiorkiem? Lub inny smakołyk bez jajek czy nabiału? Nowe pomysły na dania bez uczulania 42
-
W tym miesiącu
- WIOSNA, CZYLI ZIELEŃ! Szparagi z majonezem bekonowym, szakszuka z groszkiem i bobem… Najlepsze zieloności sezonu chcą trafić na Twój stół! 50
- CZAS NA RABARBAR. Nie tylko na słodko. I nie tylko dla dzieci 58
- WIOSENNA JAGNIĘCINA. Z ciepłą sałatką z ziemniaków i oliwek. Zrobi wrażenie na gościach 62
- BROKUŁY GAŁĄZKOWE. Z pesto, pieczone, podane jako gratin z pysznymi dodatkami. Pora na nie! 64
- POTRAWKA Z RYŻU JOHNA TORODE’A. Na piątkowy wieczór. Z zapasów z całego tygodnia 68
Opis tytułu
Good Food to tytuł kulinarny klasy Premium. Zabiera w podróż dookoła świata, w której ograniczeniem nie są tajemnicze składniki o fascynująco brzmiących nazwach, lecz jedynie wyobraźnia kucharza.
Na łamach Good Food gotują największe sławy kulinarne, zdobywcy gwiazdek Michelin i laureaci światowych konkursów cukierniczych. Z Good Food przygotujesz najbardziej wyrafinowane potrawy krok po kroku. Wszystkie przepisy są bardzo starannie sprawdzone, a gwarancją ich wysokiej jakości jest rzetelność BBC - źródłowego licencjodawcy.
Czytelnik polskiego wydania nie traci żadnych wartości oryginalnego wydania angielskiego. Nasz tytuł licencyjny zachowuje całą nadzwyczaj wartościową treść i atrakcyjną formę edytorską brytyjskiego oryginału.
