Good Food Edycja Polska Magazyn kulinarny - najlepsze inspiracje i porady kulinarne
Czy znacie najmodniejsze danie sezonu? To oczywiście tacos! Dlatego w kwietniowym GoodFood nie brakuje przepisów na oryginalne meksykańskie kąski (s. 20). W tym numerze zamieściliśmy także porady szefa kuchni BBC jak prawidłowo piec dania. Jeśli chcecie, by Wasze pieczenie zawsze były soczyste, przeczytajcie koniecznie! (s. 46).
Wraz ze zbliżającą się wiosną wielu z nas szuka diety, która pomoże zadbać o sylwetkę. Wysokobiałkowe śniadanie autorstwa guru fitnessu (s. 41), tadżin w wersji wegańskiej (s. 42) oraz dania z indyka (s. 51), to tylko niektóre z proponowanych przez nas potraw, które włączone do codziennego menu pomagają pozbyć się pozimowych zapasów energii :) Zaś tym, którzy nie muszą dbać o linię, polecamy dania z makaronem (s. 52) - aż kilkanaście receptur na aromatyczną włoską pastę - oraz przepisy na zabawne wiosenne słodkości (s. 62).
Z kolei smakoszom, którzy pragną gruntownie przygotować się na Warszawski Festiwal Piwa, polecamy przepisy z tym niecodziennym składnikiem (s. 36). Ilu z Was wie, że genialnie podkręca on smak czekoladowych deserów? A jeśli nie zdążyliście zrobić zapasów na święta, skorzystajcie z naszego błyskawicznego menu (s. 93). Dzięki nam poświęcicie minimum czasu na gotowanie, a maksimum na przyjemność degustacji i bycia z bliskimi.
Wesołych Świąt Wam życzymy!
Barbara Komorowska
-
Trendy i nowości
- Z CZYM TO SIĘ JE? Prześledź kulinarne trendy wydawnicze, naucz się urządzać przyjęcia na balkonie, upiecz pyszne bułeczki z krzyżykiem, zrób pikantną granolę oraz przekąski w tempurze, które są teraz hitem 9
- TAK SIĘ GOTUJE W EL PASTOR Tacos to jedna z najmodnieszych przekąsek. Poznaj meksykański dekoder smaku i sprawdzone przepisy, będące kwintesencją meksykańskiej kuchni 20
-
W tym miesiącu
- WIOSENNE BOGACTWO Krab z chili po singapursku, jednogarnkowa zapiekanka z kurczakiem, smardzami i szparagami, pappardelle z masełkiem szczawiowym i orzeszkami pinii i wiele innych 26
- TAJEMNICZY SKŁADNIK Kojarzy się z wytrawnymi daniami, ale niewielu z nas dodawało go do deserów. Przekonujemy, że najwyższy czas zacząć! 36
-
Zdrowo na co dzień
- WYSOKOBIAŁKOWE ŚNIADANIE WICKSA Guru fitnessu przygotowuje smażone danie, po którym nie musisz mieć wyrzutów sumienia 40
- WEGAŃSKI TADŻIN Niomi Smart – blogerka kulinarna, która bije rekordy popularności – przekonuje, że wegańskie znaczy nie tylko zdrowe, ale i pyszne 42
- MISSION IMPOSSIBLE Prosty lunch z łososiem, cytryną i kaparami dostarczy ci kwasów omega-3 i dwie z pięciu porcji warzyw i owoców. Nie przytyjesz po nim ani grama choć jest bardzo sycący 44
- TECHNIKI TOMA Szef kuchni stacji BBC uczy nas, jak piec, by potrawy były soczyste i miały mnóstwo smaku 46
- SZYBKA REAKCJA NA GŁÓD Pieczony indyk, jakiego nie znałeś 51
- BOHATER DOMOWEJ SPIŻARNI Makaron w kilkunastu odsłonach 52
- SMAKOŁYKI Z PRZYMRUŻENIEM OKA Kreatywne pomysły na desery dla dzieci 62
-
Historie od kuchni
- LOKALNY BOHATER Hala targowa, która wspiera rolników i producentów lokalnych przysmaków 68
- MOJE ŻYCIE NA TALERZU Gary Barlow o potrawach swojego dzieciństwa 70
- SZEFOWE KUCHNI NA MEDAL ODPOWIEDZIALNE ZAKUPY Wszystko, co warto wiedzieć o FairtradeBruschetta 72
-
Inspiracje
- ZRÓB TO Z JAJEM! Pomysłów na dania z jednym z najpopularniejszych składników nigdy za wiele 82
- WŁOSKIE DOLCE VITA Znakomite desery rodem z Italii z pewnością pomagają osłodzić egzystencję 89
- PROŚCIEJ SIĘ NIE DA Wielkanoc last minute. Łatwe menu dla 6 osób Co numer 93
- SZKOŁA GOTOWANIA Nawet jeśli gotujesz nie od dziś, możesz znaleźć tu coś dla siebie. Kuchenne triki, ciekawostki, smaczki 97
- PRZEPISY NASZYCH CZYTELNIKÓW Pakory dopracowane do perfekcji 104
- JUŻ ZA MIESIĄC Maj będzie jeszcze smaczniejszy, jeśli zainspirujesz się naszymi przepisami. Będzie sezonowo, smacznie i, rzecz jasna, zdrowo! 106
Opis tytułu
Good Food to tytuł kulinarny klasy Premium. Zabiera w podróż dookoła świata, w której ograniczeniem nie są tajemnicze składniki o fascynująco brzmiących nazwach, lecz jedynie wyobraźnia kucharza.
Na łamach Good Food gotują największe sławy kulinarne, zdobywcy gwiazdek Michelin i laureaci światowych konkursów cukierniczych. Z Good Food przygotujesz najbardziej wyrafinowane potrawy krok po kroku. Wszystkie przepisy są bardzo starannie sprawdzone, a gwarancją ich wysokiej jakości jest rzetelność BBC - źródłowego licencjodawcy.
Czytelnik polskiego wydania nie traci żadnych wartości oryginalnego wydania angielskiego. Nasz tytuł licencyjny zachowuje całą nadzwyczaj wartościową treść i atrakcyjną formę edytorską brytyjskiego oryginału.
