Good Food Edycja Polska Magazyn kulinarny - najlepsze inspiracje i porady kulinarne
W lutowym numerze rozsmakowujemy się w tradycyjnej kuchni chińskiej (s. 90) oraz wyruszamy w podróż do Kapsztadu w poszukiwaniu oryginalnych, egzotycznie kolorowych dań Południowej Afryki (s. 85). Cieszymy się ciastami i ciasteczkami robionymi z miłością (s.28) - i to nie tylko z okazji walentynek.
Wgryzamy się w soczyste steki - Tom Kerridge zdradza nam, jak przyrządzić je po mistrzowsku (s. 66). Od rana zapalamy słońce marmoladą z sewilskich pomarańczy (s. 37). Przygotowujemy też rozgrzewające potrawy z topinamburu (s. 60) - odkrywamy na nowo to zapomniane warzywo, prawdziwy skarb zimowej ziemi.
Nie czekaj aż do wiosny, bo już w lutym możesz jeść świeżo, smacznie i zdrowo!
Zapraszam do lektury,
Barbara Komorowska
-
Trendy i nowości
- Z CZYM TO SIĘ JE? Zrób wietnamską kawę jajeczną, odwiedź festiwale kulinarne, zajrzyj do modnej restauracji i poznaj nowe produkty na rynku 7
- ŚWIĘTUJ STYLOWO. Czerwone bąbelki i przekąska z brie – idealny początek randki 9
- W PIĘCIU SMAKACH. Kolby kukurydzy w oryginalnych posypkach 11
- CIEPŁE PRZEKĄSKI. Sprawdzą się jako dodatek do dania głównego lub na lunch 15
-
W tym miesiącu
- NALEŚNIKOWA PLANETA. Pankejki, dosy, bliny... Przygotowujemy najsmaczniejsze naleśniki z różnych stron świata 16
- KOLACJA NA WALENTYNKI. Oczaruj swoją drugą połówkę wyjątkowym jak ona menu 24
- WYPIEKI OD SERCA. Zrobione z miłością ciasta i ciasteczka uwiodą każdego 28
- KOSMICZNE CIASTECZKA. Stwórz z dziećmi jadalny Układ Słoneczny 34
- SŁOŃCE W SZKLE. Zimą też można robić przetwory. W lutym zamykamy w słoikach sewilskie pomarańcze, na które trwa właśnie sezon 37
- ŁOSOŚ W PAPILOTACH. Rozpływa się w ustach, a przepis na niego od razu zapadnie Ci w pamięć 42
-
Zdrowo na co dzień
- DANIA NISKOKALORYCZNE. 5 smakowitych propozycji, by zadbać o figurę przed wiosną 43
- DIETA A WIEK. Co jeść, aby w każdej dekadzie życia zachować zdrowie i sprawność 48
- LŻEJSZA WERSJA. Odchudzone a nadal smaczne kofty jagnięce w sosie curry 50
-
Historie od kuchni
- RODZINNY OBIAD. Szef z gwiazdką Michelin najbardziej lubi gotować dla swojej rodziny. Jego przepis na dobry obiad? Prostota, lokalne produkty i szczypta miłości 52
-
GF Inspiruje
- CZAS NA TOPINAMBUR. Zimowy skarb ziemi oczarowuje smakiem w ciepłych sałatkach, zupach i daniach głównych 60
- MODNE WEGE. Tajski ryż brokułowy podkręcony ostrzejszymi przyprawami – gwarantujemy, że skuszą się na niego nie tylko wegetarianie 64
- STEK DO PARY. Czyż istnieje lepszy kawałek mięsa do podziału dla dwojga niż grubaśny stek? Zapraszamy więc na mistrzowską wołowinę 66
- CO NA KOLACJĘ? Ożyw zgrany repertuar kolorowymi i szybkimi w przygotowaniu daniami 73
- WYSZŁY Z PUSZKI. Fasola, mleko skondensowane, pomidory... – masz półkę pełną puszek, a my mamy moc pomysłów, jak je wykorzystać 80
-
Podróże
- MENU Z KAPSZTADU. Nie bój się egzotycznych nazw, tylko pozwól się zaskoczyć smakami i gorącymi kolorami kuchni Południowej Afryki 85
- CHINY TRADYCYJNIE. Kaczka po pekińsku, zupa z kukurydzy, nadziewane ogórki i żeberka na ostro – flagowe dania różnych części Państwa Środka 90
-
Co numer
- KORZENNE CIASTO. Kokosowe, pachnące jak chai latte – i tak łatwe do zrobienia! 96
- ZIMOWE MENU. Tom Kerridge serwuje grillowaną makrelę, zapiekankę z jagnięciny i rzepy oraz rabarbar pod imbirową kruszonką 98
- WYPATRZONE NA BLOGU. Na owoce morza w azjatyckim stylu zaprasza autor bloga Kulinarny Odjazd 104
- SZKOŁA GOTOWANIA. Radzimy, jak zmagać się z kulinarnymi wyzwaniami i odkrywamy tajniki warsztatu mistrzów kuchni 106
- CO NA STEK. Dowiedz się, jaki kawałek wołowiny kupić na konkretny rodzaj steku 108
- PODAJEMY HOMARA. Wybierz mięso do ostatniego smacznego kęska i zaserwuj je w supermodny sposób 110
- JUŻ ZA MIESIĄC… Przygotowujemy się do słodkiej Wielkanocy, pieczemy z kwiatami i robimy wystawny obiad z combrem jagnięcym 113
Opis tytułu
Good Food to tytuł kulinarny klasy Premium. Zabiera w podróż dookoła świata, w której ograniczeniem nie są tajemnicze składniki o fascynująco brzmiących nazwach, lecz jedynie wyobraźnia kucharza.
Na łamach Good Food gotują największe sławy kulinarne, zdobywcy gwiazdek Michelin i laureaci światowych konkursów cukierniczych. Z Good Food przygotujesz najbardziej wyrafinowane potrawy krok po kroku. Wszystkie przepisy są bardzo starannie sprawdzone, a gwarancją ich wysokiej jakości jest rzetelność BBC - źródłowego licencjodawcy.
Czytelnik polskiego wydania nie traci żadnych wartości oryginalnego wydania angielskiego. Nasz tytuł licencyjny zachowuje całą nadzwyczaj wartościową treść i atrakcyjną formę edytorską brytyjskiego oryginału.
