Good Food Edycja Polska Magazyn kulinarny - najlepsze inspiracje i porady kulinarne
Gdy byłam nastolatką, mama do znudzenia powtarzała mi: "Córciu, zjedz coś ciepłego!". Wielu znakomitych szefów kuchni jest podobnego zdania, co większość mam: że to właśnie jesienne potrawy zasługują na miano dzieł godnych wielkiego alchemika. Bo choć symfonia soczystości i barw w wiosenno-letnich daniach nie ma sobie równych, to dopiero jesienna kuchnia, za sprawą aromatycznych przypraw i długiego procesu gotowania, ma w sobie coś z magii - o czym możecie się przekonać, przygotowując potrawy wzmacniające odporność (od s. 34).
Zwalczyć chandrę pomogą też ogniste kolory na talerzu - a w tym przoduje dynia (s. 17) - oraz oczywiście... słodkości. Najlepiej pachnące pieczonymi jabłkami i okraszone karmelem jak nasz tort (s. 110) lub zabawne jak halloweenowe smakołyki (s.28), którym nie oprą się nawet dorośli.
W poszukiwaniu rozgrzewających dań wybierzcie się też z nami w podróż do Indii. Na s. 102-108 odkryjecie różnorodność tamtejszej kuchni na przykładzie flagowego dania - curry. Smakowitych kuracji Wam życzę!
-
Trendy i nowości
- Z CZYM TO SIĘ JE? Zrób z nami milkshake’a, na którego punkcie oszalał świat. Plus: ciekawostki, nowości rynkowe i porady 9
- W PIĘCIU SMAKACH. Drobna przyjemność – podkręcone masełko 11
- CZAS NA KOKTAJL. Autorski przepis na topowy drink 13
- MA ZA SKÓRĄ. Czego nie wiesz o bananie 16
-
W tym miesiącu
- APETYCZNE KRĄGŁOŚCI. Potrawka, wykwintny deser czy przystawka? Dynia jest tak uniwersalna, że wyczarujesz z niej każde danie 17
- POLICZ DO. 10 Połowa z nas ugotuje z pamięci do 5 potraw. Podnosimy więc poprzeczkę, by znać aż 10. Na pierwszy ogień: kurczak z pieca 27
- STRRRASZNIE PYSZNE. Cukierek i psikus w jednym, czyli słodkości na Halloween. Uwaga, potwornie kuszące też dorosłych 28
- RENESANS BRUKSELKI. Wielki czas małej kapustki – w wyrazistym entourage’u i bez cienia goryczki zdetronizowała jarmuż 30
-
Zdrowo na co dzień
- AKCJA: ODPORNOŚĆ. Dania główne i rozgrzewające zupy aż po brzegi wypełnione dobroczynnymi składnikami podkręcającymi Twój system immunologiczny 34
- PIĘKNY UMYSŁ Co jeść, by zachować nasze centrum dowodzenia w dobrej kondycji 44
- PUSZKA Z POMYSŁAMI. Studencka kuchnia? Znamy sposoby, by była pełnowartościowa, smaczna, szybka… i nadal niskobudżetowa 46
- WARZYWA NA NOWO. Bakłażan w pikantnej, sycącej odsłonie. Gratka nie tylko dla wegan 52
- GULASZ Z KLUSKAMI. Klasyk brytyjskiej kuchni, ale odchudzony o połowę. Tak samo smaczny, ale o niebo zdrowszy 54
-
Historie od kuchni
- SZWEDZKI STÓŁ. Kto nie jadł klopsików z Ikei, ręka w górę! A teraz obydwie ręce na blat, by przygotować wyrafinowaną, zaskakującą prostotą kolację według oryginalnego menu 57
- JEDZENIE NA FALI. Jack walczyła z pożarami, a potem z… jajkiem w mikrofalówce. Dziś wie, jak gotować w niej tanie i dobre posiłki 62
-
GF Inspiruje
- CO NA KOLACJĘ? Nie łam sobie głowy, bo tu znajdziesz moc świeżych przepisów, z których wyczarujesz smaczne kąski w maksymalnie 20 minut. A jeśli Twój apetyt chwilowo znacznie przerasta możliwości finansowe, to też mamy coś w zanadrzu 68
- WEGE NA SZYBKO. Pomysły na ciepłe dania – nie tylko dla tych, którzy ciepło myślą o zwierzętach 81
- PIECZONY BAŻANT. Tom Kerridge przekona Cię do dziczyzny tym idealnym daniem dla początkujących 92
-
Podróże
- DANIA JEDNOGARNKOWE. Idealnie sycące jesienią jednogarnkowce, w których buzują smaki z różnych zakątków świata 96
- ORYGINALNE CURRY. Anjum Anand pokazuje regionalną różnorodność dania będącego synonimem indyjskiej kuchni 102
-
Co numer
- KLUB CIAST. Nasza rada na spleen: jabłkowo-korzenny tort w koronie z karmelizowanych jabłuszek 110
- SZEF KUCHNI POLECA. James Martin przygotowuje wyjątkową, „ognistą” kolację. A potem poleca smacznie celebrować leniwe poranki 112
- WYPATRZONE NA BLOGU. Może być i słodko, i superzdrowo, co udowadniają bułeczki Anny Englisz, blogującej dietetyczki 124
- JUŻ ZA MIESIĄC. Zapowiedzi najciekawszych materiałów, które znajdziecie w następnym numerze 127
Opis tytułu
Good Food to tytuł kulinarny klasy Premium. Zabiera w podróż dookoła świata, w której ograniczeniem nie są tajemnicze składniki o fascynująco brzmiących nazwach, lecz jedynie wyobraźnia kucharza.
Na łamach Good Food gotują największe sławy kulinarne, zdobywcy gwiazdek Michelin i laureaci światowych konkursów cukierniczych. Z Good Food przygotujesz najbardziej wyrafinowane potrawy krok po kroku. Wszystkie przepisy są bardzo starannie sprawdzone, a gwarancją ich wysokiej jakości jest rzetelność BBC - źródłowego licencjodawcy.
Czytelnik polskiego wydania nie traci żadnych wartości oryginalnego wydania angielskiego. Nasz tytuł licencyjny zachowuje całą nadzwyczaj wartościową treść i atrakcyjną formę edytorską brytyjskiego oryginału.