Logo AVT-Korporacja
Czasopisma. WYDANIE 10/2016

Good Food Edycja Polska Magazyn kulinarny - najlepsze inspiracje i porady kulinarne

Wydanie papierowe
Brak produktu
Wydanie elektroniczne (pdf)
8,00 zł
Kup teraz
Archiwum Number icon Bieżące wydanie

Gdy byłam nastolatką, mama do znudzenia powtarzała mi: "Córciu, zjedz coś ciepłego!". Wielu znakomitych szefów kuchni jest podobnego zdania, co większość mam: że to właśnie jesienne potrawy zasługują na miano dzieł godnych wielkiego alchemika. Bo choć symfonia soczystości i barw w wiosenno-letnich daniach nie ma sobie równych, to dopiero jesienna kuchnia, za sprawą aromatycznych przypraw i długiego procesu gotowania, ma w sobie coś z magii - o czym możecie się przekonać, przygotowując potrawy wzmacniające odporność (od s. 34).

 

Zwalczyć chandrę pomogą też ogniste kolory na talerzu - a w tym przoduje dynia (s. 17) - oraz oczywiście... słodkości. Najlepiej pachnące pieczonymi jabłkami i okraszone karmelem jak nasz tort (s. 110) lub zabawne jak halloweenowe smakołyki (s.28), którym nie oprą się nawet dorośli.

 

W poszukiwaniu rozgrzewających dań wybierzcie się też z nami w podróż do Indii. Na s. 102-108 odkryjecie różnorodność tamtejszej kuchni na przykładzie flagowego dania - curry. Smakowitych kuracji Wam życzę!

  • Trendy i nowości
    • Z CZYM TO SIĘ JE? Zrób z nami milkshake’a, na którego punkcie oszalał świat. Plus: ciekawostki, nowości rynkowe i porady 9
    • W PIĘCIU SMAKACH. Drobna przyjemność – podkręcone masełko 11
    • CZAS NA KOKTAJL. Autorski przepis na topowy drink 13
    • MA ZA SKÓRĄ. Czego nie wiesz o bananie 16
  • W tym miesiącu
    • APETYCZNE KRĄGŁOŚCI. Potrawka, wykwintny deser czy przystawka? Dynia jest tak uniwersalna, że wyczarujesz z niej każde danie 17
    • POLICZ DO. 10 Połowa z nas ugotuje z pamięci do 5 potraw. Podnosimy więc poprzeczkę, by znać aż 10. Na pierwszy ogień: kurczak z pieca 27
    • STRRRASZNIE PYSZNE. Cukierek i psikus w jednym, czyli słodkości na Halloween. Uwaga, potwornie kuszące też dorosłych 28
    • RENESANS BRUKSELKI. Wielki czas małej kapustki – w wyrazistym entourage’u i bez cienia goryczki zdetronizowała jarmuż 30
  • Zdrowo na co dzień
    • AKCJA: ODPORNOŚĆ. Dania główne i rozgrzewające zupy aż po brzegi wypełnione dobroczynnymi składnikami podkręcającymi Twój system immunologiczny 34
    • PIĘKNY UMYSŁ Co jeść, by zachować nasze centrum dowodzenia w dobrej kondycji 44
    • PUSZKA Z POMYSŁAMI. Studencka kuchnia? Znamy sposoby, by była pełnowartościowa, smaczna, szybka… i nadal niskobudżetowa 46
    • WARZYWA NA NOWO. Bakłażan w pikantnej, sycącej odsłonie. Gratka nie tylko dla wegan 52
    • GULASZ Z KLUSKAMI. Klasyk brytyjskiej kuchni, ale odchudzony o połowę. Tak samo smaczny, ale o niebo zdrowszy 54
  • Historie od kuchni
    • SZWEDZKI STÓŁ. Kto nie jadł klopsików z Ikei, ręka w górę! A teraz obydwie ręce na blat, by przygotować wyrafinowaną, zaskakującą prostotą kolację według oryginalnego menu 57
    • JEDZENIE NA FALI. Jack walczyła z pożarami, a potem z… jajkiem w mikrofalówce. Dziś wie, jak gotować w niej tanie i dobre posiłki 62
  • GF Inspiruje
    • CO NA KOLACJĘ? Nie łam sobie głowy, bo tu znajdziesz moc świeżych przepisów, z których wyczarujesz smaczne kąski w maksymalnie 20 minut. A jeśli Twój apetyt chwilowo znacznie przerasta możliwości finansowe, to też mamy coś w zanadrzu 68
    • WEGE NA SZYBKO. Pomysły na ciepłe dania – nie tylko dla tych, którzy ciepło myślą o zwierzętach 81
    • PIECZONY BAŻANT. Tom Kerridge przekona Cię do dziczyzny tym idealnym daniem dla początkujących 92
  • Podróże
    • DANIA JEDNOGARNKOWE. Idealnie sycące jesienią jednogarnkowce, w których buzują smaki z różnych zakątków świata 96
    • ORYGINALNE CURRY. Anjum Anand pokazuje regionalną różnorodność dania będącego synonimem indyjskiej kuchni 102
  • Co numer
    • KLUB CIAST. Nasza rada na spleen: jabłkowo-korzenny tort w koronie z karmelizowanych jabłuszek 110
    • SZEF KUCHNI POLECA. James Martin przygotowuje wyjątkową, „ognistą” kolację. A potem poleca smacznie celebrować leniwe poranki 112
    • WYPATRZONE NA BLOGU. Może być i słodko, i superzdrowo, co udowadniają bułeczki Anny Englisz, blogującej dietetyczki 124
    • JUŻ ZA MIESIĄC. Zapowiedzi najciekawszych materiałów, które znajdziecie w następnym numerze 127

Opis tytułu

Good Food to tytuł kulinarny klasy Premium. Zabiera w podróż dookoła świata, w której ograniczeniem nie są tajemnicze składniki o fascynująco brzmiących nazwach, lecz jedynie wyobraźnia kucharza.

Na łamach Good Food gotują największe sławy kulinarne, zdobywcy gwiazdek Michelin i laureaci światowych konkursów cukierniczych. Z Good Food przygotujesz najbardziej wyrafinowane potrawy krok po kroku. Wszystkie przepisy są bardzo starannie sprawdzone, a gwarancją ich wysokiej jakości jest rzetelność BBC - źródłowego licencjodawcy.

Czytelnik polskiego wydania nie traci żadnych wartości oryginalnego wydania angielskiego. Nasz tytuł licencyjny zachowuje całą nadzwyczaj wartościową treść i atrakcyjną formę edytorską brytyjskiego oryginału.

Good Food Edycja Polska
PRZEJRZYJ Kup teraz
Dodaj do koszyka
Wydanie elektroniczne
8,00 zł

Pozostałe wydania

Archiwum
Zdrowie i Rodzina
Pozostałe tytuły
Koszyk
Twoje zamówienie
O nie! Twój koszyk jest pusty.
Zobacz nasze tytuły i znajdź coś dla siebie
Koszt wysyłki
0,00 zł
Suma
0,00 zł

Do rabatu 30% brakuje Ci 50 PLN

lub przeglądaj alfabetyczną liste naszych tytułów
k
p
Brak wyników wyszukiwania
Dodanie produktu do koszyka
Ups! Coś poszło nie tak
Prosimy spróbować ponownie za chwilę