Wydanie papierowe
ZamówWydanie: kwiecień - maj 2016
„Oliwki” rozkoszne smaki! Nazwa „Olive” idealnie przystaje do najbardziej lubianego na świecie czasopisma kulinarnego, określanego jako „Britain’s brightest food magazine”. Wydawany w wielu krajach na licencji brytyjskiej magazyn „Olive”, budzi wśród czytelników kulinarne pasje. Rzecz oczywiście nie tylko w nazwie. Trzeba przyznać, że redakcja robi świetną robotę, publikując interesujące przepisy dla różnych upodobań smakowych i różnych zawartości portfeli. W tym piśmie można znaleźć wiele kreatywnych wersji potraw „klasycznych”, przepisy na potrawy przygotowywane w ciągu 30 minut i 3 godzin, na potrawy wyszukane, jak też na dania proste i tanie. Motto „Olive” w postaci hasła „Gotuj, Jedz, Próbuj” wskazuje na rozległość tematyki pisma, którego misją jest również skierowanie czytelnika do ciekawych restauracji, by skosztować dań wyjątkowych.
Redaktor Naczelny poleca
W najnowszym numerze Olive zachęcamy do tego, by do naszej kuchni wprowadzić więcej warzyw i lżejszych posiłków. Wraz z nadejściem wiosny zwykle mamy ochotę na takie zmiany. Brokuły, szparagi, kalafior, rukola, szpinak,cebula dymka, młode ziemniaki – można z nich przyrządzać wspaniałe potrawy. Podajemy przepisy na sałatki, tarty, zapiekanki. Z ricottą, halloumi, rybą i owocami morza, aromatycznymi przyprawami. Polecamy przepisy na dania wegetariańskie – zarówno na przekąskę, jak i na solidny obiad. Mamy też kilka ciekawych propozycji menu na majówkę czy piknik. Głównie są to sycące i smaczne, wieloskładnikowe kanapki.
Nie zapominamy o mięsożercach – oryginalne przepisy na wieprzowinę np. na kandyzowany boczek, schab w cydrze czy żeberka w słodkim sosie Bourbon na pewno was zachwycą. Aby zażegnać rodzinne czy towarzyskie spory, czy jeść mięso czy nie jeść jako okładkowy przepis zaproponowaliśmy ten sam placek w dwóch wersjach – raz z nadzieniem wołowiny, drugi raz z farszem porowo-serowym. Jeden z najbardziej znanych polskich sommelierów radzi, jak dobrać wino do różnych potraw, na przykład do lekkiej zielonej sałatki, risotta z cykorią, duszonej jagnięciny w stylu orientalnym.
Jak zwykle nie brakuje w Olive słodkości. Polecamy ciasta i desery z sezonowymi owocami. Truskawki, rabarbar, maliny, wiśnie w nowej wersji na pewno będą Wam smakowały. Wraz z wiosną częściej wychodzimy z domu, planujemy wyjazdy. Zapraszamy do gospodarstwa agroturystycznego w Wielkopolsce, na weekend do Sztokholmu, który warto poznać od strony kulinarnej, a szefowie kuchni kilku polskich restauracji zapraszają na dania, wyglądające jak dzieła sztuki. Wiosna z Olive na pewno będzie smaczna, zdrowa, kolorowa i bardzo urozmaicona.
Wydanie papierowe
Zamów
Zobacz inne tytuły
AVT-Korporacja
Sp. z o.o.
ul. Leszczynowa 11,
03-197 Warszawa
tel.: 22 257 84 99
fax: 22 257 84 00